o nas
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Maxpol to firma, w której wieloletnia tradycja przeplata się z nowoczesnością a smak wyrobów z najwyższą jakością.
Z masarstwem i przemysłem wędliniarskim związani jesteśmy od zawsze.
Rodzinną historię przetwórstwa mięsnego zapoczątkował Alfred Gołąbek , który zbudował swój pierwszy zakład w 1930 roku w Świętochłowicach (Górny Śląsk) , przejmując tradycję zawodu po swoim ojcu Janie. Firma, choć początkowo produkowała wyroby na niewielką skalę, prężnie się rozwijała i prosperowała do wybuchu II wojny światowej. Ciężkie lata okupacji a następnie socjalizmu przyniosły gwałtowne zmiany w koniunkturze Polski. Komunistyczny rząd zakazał prowadzenia prywatnej działalności i Alfred zmuszony był porzucić swe marzenia o prowadzeniu własnego zakładu.
Rozstanie z zakorzenioną w rodzinnej tradycji profesją było niemożliwe i w 1947 roku Alfred podjął pracę w należącej wówczas do rządu firmie – „Aprowizacja Zakładu Mięsnego przy Hucie Florian”. Prywatny rozwój rzemieślnictwa został zablokowany na wiele lat, jednakże próbę czasu przetrwały receptury i tajemnice rodzinnego fachu, które przekazywane z pokolenia na pokolenie stawały się jeszcze bardziej drogocenne.
Koniec lat siedemdziesiątych przyniósł nową nadzieję Polakom na posiadanie i prowadzenie własnego przedsiębiorstwa. Wieloletnie protesty społeczeństwa wymusiły na komunistycznej Polsce zniesienie „żelaznej kurtyny” dla rzemieślników i producentów. Sprzyjające zmiany gospodarcze postanowił wykorzystać Maksymilian Gołąbek – syn Alfreda. Za swój główny cel postawił spełnienie największego marzenia swego ojca o posiadaniu i samodzielnym zarządzaniu własnym zakładem przetwórstwa mięsnego. W 1978 roku kupił upadający zakład w Bytomiu. Zaledwie po kilku latach, dynamicznie rozwijająca się firma okazała się być niewystarczająco duża na zapotrzebowanie rynku. W międzyczasie rodzinne tradycje zostały przekazane młodszemu pokoleniu rodziny Gołąbek – synowi Maksymiliana – Jerzemu. W 1990 roku łącząc wspólne siły i doświadczenie postanowili wybudować od podstaw zakład w Kuźni Raciborskiej.
Kierując się spełnieniem surowych wymogów i technologią stworzyli jedną z najnowocześniejszych przetwórni na Śląsku. Od imienia seniora rodu otrzymał on swą nazwę „Maxpol” i od tamtego czasu jest nieprzerwanie zarządzany przez rodzinę Gołąbek. Najwyższa jakość i smak produktów sprawiły, iż firma Maxpol zyskała wielkie zaufanie wśród klientów. Popyt na produkty firmowe nieustannie wzrastał i po zaledwie 4 latach nowo wybudowany zakład okazał się za mały na potrzeby rynku. Rodzinny interes rósł w siłę z roku na rok. Wysiłek włożony w rozwój przedsiębiorstwa został dostrzeżony nie tylko w Polsce ale i na arenie międzynarodowej. W 1997 roku zakład został wyróżniony pięcioma Złotymi Medalami na Światowej Wystawie Wyrobów Wędliniarskich w Mannheim a senior rodu – Maksymilian uhonorowany Ogólnopolskim Złotym Laurem za zasługi dla rzemiosła. W 1998 roku zdobywa pierwsze miejsce w konkursie „ Agroliga”.
Rok 1999 przynosi firmie zaszczytną i prestiżową nagrodę Teraz Polska a zarząd firmy podejmuje plany wybudowania większego przedsiębiorstwa, zdolnego spełnić zarówno zapotrzebowanie klienteli jak i wszelkie normy dostępne w tej gałęzi biznesu.
W 1998 roku Polska rozpoczęła zaawansowane negocjację o przystąpienie do Unii Europejskiej. Historyczne wstąpienie w jej szeregi dawało wielką szansę ekonomiczną dla przedsiębiorstw ale niosło też za sobą ogromną odpowiedzialność związaną z jakością wyrobów i technologią produkcji. W 1999 roku Ministerstwo Gospodarki wydało nakaz zamykania zakładów przetwórstwa mięsnego niespełniających norm unijnych. Ten rok okazał się także przełomowym dla firmy Maxpol, która ostatecznie podjęła decyzję o budowie nowego, nowoczesnego obiektu. I tak w 2001 roku został oddany do użytku pierwszy na Śląsku i w Polsce zakład mięsny spełniający wszelkie restrykcje Unii Europejskiej.
Dalsze lata firmy Maxpol były i są nadal serią sukcesów potwierdzających jej mocną pozycję w branży masarskiej. W 2002 roku jako pierwsza firma w województwie Śląskim zdobywa certyfikaty: HACCP, ISO 9001:2000 oraz DS. 3027 E:2002, gwarantujące możliwość eksportu swych produktów do wszystkich krajów Europy.
Odchodząc na emeryturę Maksymilian Gołąbek przekazał przedsiębiorstwo młodszemu pokoleniu.
Obecnie firma jest prężnie nadzorowana przez jego syna - Jerzego, który zwracając szczególną uwagę na technologiczny rozwój zakładu, nieustannie doskonali jakość i smak swych wyrobów.
Jerzy kontynuuje misję swych poprzedników, wprowadzając jednocześnie najnowsze receptury i nowoczesne techniki produkcji. Pod jego dyrekcją Maxpol traktuje swój fach jako wyzwanie w dążeniu do doskonałości i zadowolenia każdego klienta, opierając się na sięgającej ponad wieku masarskiej tradycji rodziny Gołąbek.
W 2015 roku firma uzyskała certyfikaty : BRC Global Standard for Food Safety oraz FSSC 22000 The Food Safety Management System. Standard BRC Food integruje przepisy zawarte w normie ISO 9000 : 2008, w systemie HACCP oraz zasadach dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej GMP, GHP, definiując równocześnie wymogi, które muszą zostać spełnione, aby zapewnić bezpieczeństwo oraz wysoki poziom jakości wyrobu finalnego.